Single Blog Title

This is a single blog caption
22 August 2017

To Live Stream στην σημερινή κοινωνία

Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, ο τρόπος με τον οποίο ψυχαγωγείται το ανθρώπινο είδος, εξελίσσεται συνεχώς. Από το Αρχαίο Θέατρο στην Επίδαυρο, στις μονομαχίες στο Κολοσσαίο, και έπειτα από την τηλεόραση στον καναπέ μας, αντιλαμβανόμαστε ότι ανέκαθεν αναζητούσαμε νέα πράγματα που θα μας ψυχαγωγούν.

Στις μέρες μας, παρατηρούμε ένα νέο μέσο, του οποίου το κοινό συνεχώς αυξάνεται, το οποίο μπορεί να μας δώσει το ψυχαγωγικό περιεχόμενο που χρειαζόμαστε, και αυτό είναι οι υπηρεσίες Live Streaming.

Τι είναι το Live Streaming;

Πριν εμβαθύνουμε στο αντίκτυπο του Live Streaming, πρέπει να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι. Το Live Streaming, συνδυάζει το καλύτερο δυνατό περιεχόμενο που θα μπορούσαμε να πάρουμε από την θέαση τηλεοπτικού περιεχομένου, σε συνδυασμό με το διαδίκτυο. Ένας από τους λόγους που γνωρίζει άνθηση, είναι ακριβώς οι ταχύτητες Internet, που έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια.

Για την θέαση περιεχομένου που προβάλλεται μέσω Live Streaming, απαιτείται μία συσκευή που έχει την δυνατότητα αναπαραγωγής μέσω του διαδικτύου. Τέτοιες είναι τα Desktop, τα Laptop, τα Smartphones, οι Smart TVs, τα Tablet και γενικότερα οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή έχει την δυνατότητα ήχου και εικόνας από το διαδίκτυο.

Το ζωντανό περιεχόμενο, είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται. Το περιεχόμενο, παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο, και ακριβώς όπως εκτυλίσσεται. Θα μπορούσε να είναι μια ζωντανή διαδικτυακή εκπομπή, μία παράσταση στο θέατρο, όπως και ένα αθλητικό γεγονός. Η εκπομπή Live περιεχομένου, δεν είναι καινούργιο γεγονός, απλά πλέον, γίνεται με την βοήθεια του διαδικτύου.

Τι αλλάζει το Live Streaming στην ψυχαγωγία;

Δεδομένου ότι το η ζωντανή μετάδοση δεν είναι νέο φαινόμενο, μερικοί μπορεί να αναρωτηθούν σχετικά με τον αέρα αλλαγής που φέρει το Live Streaming. Yπάρχουν όμως, ορισμένοι τομείς, που το Live Streaming είχε πολύ θετική επίδραση πάνω τους, και τους ανέδειξε.

Ειδησεογραφία

Η ζωντανή ροή, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται οι ειδήσεις. Οι θεατές πλέον, μπορούν να παρακολουθήσουν ειδήσεις, οποιαδήποτε στιγμή θέλουν, έτσι παραμένουν ενημερωμένοι καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Επίσης, ενώ υπάρχει η θεώρηση ότι η εκπομπή μιας είδησης είναι μονοδιάστατη, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύει. Η αλήθεια είναι, ότι κάθε τηλεοπτικός σταθμός, εξετάζει και μεταδίδει την είδηση με διαφορετικό τρόπο. Μέσω του Live Streaming, μπορεί πλέον ο θεατής, να συγκρίνει και να καταλήξει εν ’τέλη στο κανάλι που θεωρεί περισσότερο αμερόληπτο και αντικειμενικό.

Παγκοσμιοποίηση

Πλέον, ο θεατής, μπορεί να παρακολουθήσει προγράμματα και ειδήσεις από κάθε πλευρά του πλανήτη και σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, είναι πλέον σε θέση, να γνωρίσει κουλτούρες και παραδόσεις, που δεν θα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει μέσω της παραδοσιακής τηλεόρασης. Επίσης, ενισχύει την ιδέα, της παγκόσμιας κοινότητας, και της πολυπολιτισμικότητας.

Περισσότερη Ψυχαγωγία

Σίγουρα η πρώτη και πιο προφανής αλλαγή, είναι το πλήθος τον επιλογών που έχει πλέον ο άνθρωπος να ψυχαγωγηθεί, μέσω του Online Live Streaming. Όχι μόνο μπορεί να παρακολουθήσει το αγαπημένο του Show, αλλά και να έχει πρόσβαση σε ζωντανές παραστάσεις, ομιλίες και αθλήματα.

Ενώ τα χρόνια, πριν το Live Streaming έρθει στα σπίτια μας, που ο τηλεθεατής μπορούσε να παρακολουθήσει μόνο ένα συγκεκριμένο αριθμό αθλημάτων, και μάλιστα περιορισμένων ομάδων ( κυρίως όσες βρίσκονταν στην ίδια χώρα με τον τηλεθεατή), πλέον μπορεί να παρακολουθήσει και αθλήματα λιγότερο δημοφιλή, σε ζωντανή ροή και φυσικά από οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί.

Τα κανάλια που εκπέμπουν μέσω Online Live Streaming, έχουν σίγουρα πολύ χαμηλότερα λειτουργικά κόστη, από αυτά της συμβατικής τηλεόρασης, και έτσι δεν έχουν ανάγκη να προβάλουν μόνο mainstream περιεχόμενο.

Εξάπλωση και στην κοινωνία

Μέσω του Live Streaming, πολλά κέντρα διασκέδασης (Clubs, Bars), μεταδίδουν ζωντανά την ροή, καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας τους. Έτσι, είναι δυνατόν, να γνωρίζετε από πριν ποιο από αυτά θα επισκεφτείτε, ανάλογα με την διάθεσή σας. Επίσης, πολλά μέρη στον κόσμο, μεταδίδουν ζωντανά 24 ώρες το 24ωρο, έτσι ώστε να μπορούν να δουν απ’ όλο τον κόσμο τι γίνεται στο συγκεκριμένο σημείο ανά πάσα στιγμή.

Εκπαίδευση

Είτε πρόκειται για έναν καθηγητή Πανεπιστημίου που προβάλλει τις διαλέξεις του, είτε για έναν ερασιτέχνη μάγειρα που πρωτοπορεί με τις τεχνικές του, τα πράγματα που μπορεί να μάθει ο θεατής μιας εκπομπής Live Streaming είναι αμέτρητα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, αξιοποιούν αυτή την συμβολή της ζωντανής μετάδοσης στην εκπαίδευση, και μορφώνονται μέσω αυτής της πλατφόρμας.

Εργασία-Επιχειρηματικοί Σκοποί

Πριν την έλευση των υπηρεσιών Live Streaming, προκειμένου να γίνει ένα συμβούλιο μεταξύ των στελεχών μιας εταιρίας, ήταν αναγκαστική η συγκέντρωσή τους σε ένα μέρος, που αυτόματα σημαίνει, σπατάλη χρόνου και φυσικά πολύ μεγάλη έμφαση στην οργάνωση αυτού. Πλέον, τα στελέχη, μπορούν να επικοινωνούν απ’ όπου και αν βρίσκονται μέσω της ζωντανής μετάδοσης.

Πολλές επιχειρήσεις επίσης, έχουν ανοιχθεί σε ξένες αγορές, χάρις τις δυνατότητες του Live Streaming.

Είναι η άρνηση της παραδοχής, ότι το Online Live Streaming έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ψυχαγωγούμαστε. Προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες στον χρήστη, αρκεί αυτός να κάνει την δική του έρευνα.

Αλλά το σημαντικότερο, είναι ότι πήρε τον έλεγχο του περιεχομένου από αυτούς που το παρείχαν, και το έδωσε στον ίδιο τον θεατή. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο, και οι θεατές σίγουρα θα το εκμεταλλευτούν, επαινώντας το ποιοτικό περιεχόμενο, και απορρίπτοντας το κακής ποιότητας.

Leave a Reply